KÁRÁSZI KÖRSÉTA, mint hagyományosan megrendezett települési program

 

2013-ban kezdtük meg a Kárászi Körsétát. Eleinte, mint települési programpontot  terveztük be  egy-egy fesztivál, falunap, Kulturális Örökségnap, Elszármazottak Találkozója program alkalmával kiegészítéseként a napnak, napoknak.   Ma már a Tourinform Irodában „rendelhető” is a program, amit sokféleképpen alakítunk. Elsősorban a vendégcsoportok igénye alakítja, vagy éppen a múzeumtulajdonos ráérő ideje. Nagyon sok „múzeum”, gyűjtemény található településünkön, ezen kívül előadások és szolgáltatások is szoktak a körsétához kapcsolódni.

2014 tavaszától pedig önálló programként szerepel, amelyet a legkülönbözőbb csoportok  és a falusi turizmus vendégei vesznek igénybe.

Pl.: osztálykirándulások, osztálytalálkozók, hagyományőrző táboraink résztvevői, gombásztábor és természetjárók résztvevői, honismereti csoportok…

 

Részei: Faluház, Péterfay József Erdészeti Kiállítóhely, az Első Magyar Fészekodúgyár Kárászon című kiállítás és gyűjtemény, „Amit a kutak rejtenek” gyűjtemény (a helyiek használatában: Kútásó múzeum), Keleti-Mecsek Tourinform Iroda, Jankó János Pihenőpark, Agis Hagi Amar kútja, templom előtti hársfa, Gombászház, Istállóspajta kiállítással (helyiek használatában: Istállómúzeum), Falusi vendégasztal, Herman Ottó Könyvtár, Falukrónika, Borbélymesterség eszközgyűjteménye, Méhészeti előadás, Central park, Útszéli keresztek, Vízimalom használati eszközeinek gyűjteménye (a helyiek használatában: Malommúzeum), Feliratos téglagyűjtemény, Gáti Papa Pálinkafőzde és Fogadó, Szent Antal szobor, Kálvária, temető a kápolnával, Kárászi Meseerdő, Kühnel kápolna, Szent Márton kereszt, Nyitott pincék, Mezei Ottó fazekasműhelye és hagyományos kiállító szobái, Pajtaszínház, Magyar népviselet kiállítás, Székely kapu, Római katolikus templom és időszaktól függően a kikerics, a bíboros kosbor, méhfű, gombaismerői túra…

 

 

A program idegenforgalmi szempontból, települési identitástudat erősítő elemként, kulturális és ismeretterjesztői értékként egyedülálló a kistérségünkben.

A program azért is különleges, mert magába foglalja az összes szakterület kategóriáit, komplex képet nyújt, egységében mutatja be egy aktív közösség értékeit.

Múzeumaink a hagyományos mintától abban tér el, hogy nálunk nincs állandó nyitva tartás, nincs belépőjegy.

Amikor Kárászi Körsétaprogramot rendelnek tőlünk a Tourinform Irodában a vendégek, megszervezzük számukra igényeikhez és idejükhöz igazítva. Bármilyen változatban a vendég igényeinek megfelelően a körséta tarthat akár 1 órát, de lehet egy egész napot vagy egy teljes hétvégét felölelő aktív, élményekben és ismeretekben gazdag kikapcsolódás.

 

A programot a Települési Értéktár Bizottságunk felterjesztette javaslatban a Megyei Értéktár Bizottsághoz. Várjuk az eredményt.

 

Fotók: