A faluról

Kárász a Mecsek keleti részén, a Baranyai-hegyhát és a Völgység dombjainak találkozásánál (Zobákpuszta és Szászvár között) fekvő, festői szépségű kis falu, melyet minden oldalról erdőkkel borított dombok vesznek körül. A Völgységi patak itt fordul nagy ívben délre, a falu házai a patak mentén helyezkednek el. A Komlótól és Bonyhádról egyaránt 10 km-re lévő települést autóbusszal, valamint vasúttal is elérhetjük, a Bátaszék-Dombóvár vonalon.
 

A falu lakossága jelenleg 362 fő. A nemzetiségeket 8 roma család képviseli. A település jelenleg 153 házból áll, ezek saját törpevízműről ellátott vezetékes ivóvízzel rendelkeznek, a rendszert a Komló-Víz Kft működteti. A telefonhálózatra gyakorlatilag minden ház rá van kötve. A televíziós kábelrendszerre 95 lakás van bekötve. Gázellátás 1999 óta megoldott, a szennyvízhálózat kiépítése 2003–ban megtörtént, a belterületi utak burkoltak. A falu közepén lévő közúti hidat 1999-ben szélesítették ki.
A falu lakosságának képzettségi megoszlása: 90-en rendelkeznek középiskolai végzettséggel, 30-an pedig felsőfokú képesítéssel.

A falusi turizmus itteni hagyományaira alapozva 1994 óta működik Kárászon a Keleti-Mecsek Egyesület falvai által működtetett Tourinform Iroda.

1998-tól Teleház áll a falu rendelkezésére, 1996-tól iskolabusz szállítja a gyermekeket óvodába, iskolába. 1997 óta falugondnok dolgozik a faluban. A 2003-tól mobilposta működése mellett megőriztük saját postahivatalunkat, amely a Völgység - Hegyhát Takarékszövetkezettel működik közösen. Egy bolt és egy italbolt/vendéglő található területén.

A községben háziorvosi, szociális gondozói, védőnői, állatorvosi szolgáltatás működik, 1999-tól fiókgyógyszertár van a faluban.

Mezőgazdasága, állattartása jelentéktelen.

A kulturális élet központja a 150 főt befogadni képes Faluház. A Polgármesteri Hivatal épületében található a helytörténeti gyűjtemény, itt működik a könyvtár is.
Saját lapja jelenik meg havonta 1998-tól.

A falu lakóinak, vendégeinek számára is használható a teniszpálya.

A falunak 1994 óta van helyi védelmi rendelete az épített és a természetes környezetről.
Társadalmi szervezetek: a Faluszépítő Egyesület 1990-től, a Nyugdíjas Egyesület 1992 óta müködik, a  Polgári kör 2002 –től, a Kár-Ászok Közhasznú Sportegyesület 2006-tól, és a Kárászi Borbaráti Egyesület 2008-tól, Kárászért egyesület 2012-től.

Kárász 1995 óta testvéri kapcsolatokat ápol az erdélyi Ülke faluval, 2000-től az ausztriai Pittennel, 2003-tól a kárpátaljai Mezővárival, és 2005 óta a szerbiai Zentagunarassal

Főbb rendezvények a Majális, Gombafesztivál, Pálinkaverseny, Borverseny és a nyaranként megrendezett Hagyományőrző táborok rendezvényei.

A kistérség egyházi központja Kárász, 2003-ban felújított plébániája öt falu hitéletét látja el Gyurosovics Mihály plébános személyében.

A falu tagja a Város- és faluvédők Szövetségének, a Keleti-Mecsek Egyesületnek, a Komló és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulásnak, a Falugondnokok Baranya megyei Egyesületének, az Országos Teleház Szövetségnek, a Községi Önkormányzatok Szövetségének.

 

 

 

Adatok

Belterület: 51 ha

Külterület: 743 ha

Az önkormányzat címe: 7333 Kárász Petőfi u. 36.  Tel.: 72 / 420-076 

Polgármester: Lép Péter   
e-mail: polgarmester@karasz.hu     

Alpolgármester: Lőbl Zoltánné

Jegyző: Szalmáné dr. Keszler Teréz

Körjegyzőségileg az Egyházaskozári Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik.

A közös hivatalhoz tartozó települések: Magyaregregy, Kárász, Máza, Szalatnak, Köblény, Tófű, Hegyhátmaróc,  Szárász, Bikal,  Egyházaskozár

 

 A képviselőtestület névsora: Jakabné Mezei Gabriella, Lőbl Zoltánné, Rieger Éva, Szeliné Oláh Márta.

 

 

 

Nevezetességek, látnivalók

Istállómúzeum

http://www.istallomuzeum.hu/

Pajtaszínház